Voľby na Ukrajine sprevádzajú pochybnosti. Nepochybne však prehĺbia priepasť medzi jej časťami

28. mája 2014, Andrej Kováč, Nezaradené

Víkendové prezidentské voľby na Ukrajine neboli bezproblémové a podľa očakávaní ich sprevádzalo množstvo otáznikov z hľadiska ich legality a legitimity (1). Napriek kladnému stanovisku OBSE (2) k ich priebehu a legitimite ich sprevádzali mnohé prípady podozrení, že boli ich výsledky falšované. V médiách kolujú fotografické snímky, na ktorých sú v spodnej časti priezračných volebných urien viditeľné pekne naskladané hlasovacie lístky (3). Objavili sa aj videozáznamy, zachytávajúce vhadzovanie hlasovacích lístkov do nezapečatených urien zo strany členov volebnej komisie (4). Boli zaznamenané prípady, keď voličom odovzdávali už vopred vyplnené hlasovacie lístky. V Melitopoli boli zaregistrované podnety občanov, ktorí boli v zozname voličov zaznačení ako osoby, ktoré vo voľbách hlasovali, a to napriek tomu, že sa volieb zatiaľ nezúčastnili (5). V Doneckej a Chersonskej oblasti došlo k zničeniu viacerých hlasovacích miestností a v Luganskej a Doneckej oblasti mnohé volebné miestnosti ani neotvorili. Dôvodom boli hrozby členom volebných komisií, chýbajúce podklady k voľbám (napríklad spálené hlasovacie lístky). Boli zaznamenané aj rôzne „menšie“ zásahy do volebného procesu, ako napr. viacnásobné hlasovanie a porušenie tajnosti hlasovania, pričom interaktívna mapa podnetov je prístupná na internete (6). Osobne za najhoršie porušenie volebného procesu považujem prítomnosť nelegálne vyzbrojených štruktúr v budove Ústrednej volebnej komisie Ukrajiny (7), ktorá vrhá tieň podozrenia na celý proces volieb. Veď ako sa hovorí, nie je dôležité, kto ako hlasuje, ale kto spočítava hlasy. Na Ukrajine to je Pravicový sektor.

Účasť vo voľbách bola relatívne vysoká – niečo vyše 60 percent. Ak si to porovnáme s druhým kolom prezidentských volieb v roku 2010, zistíme, že bola vtedy účasť len o čosi vyššia – niečo vyše 69 percent. Víkendových volieb sa vo väčšej miere zúčastňovali obyvatelia centrálnych a západných regiónov. Na Kryme sa voľby nekonali, čo platí sčasti aj o Donbase, v ktorom bola volebná účasť mimoriadne nízka (pričom množstvo „hlasujúcich“ vhadzovalo do urien úmyselne znehodnotené lístky, ktoré sa započítavali do celkovej účasti). Celkovo bola volebná účasť na juho-východe v porovnaní so západom krajiny značne nižšia. Pred štyrmi rokmi bola volebná účasť vyššia naopak na juho-východe, ktorý podporoval Janukoviča. V tejto volebnej geografii sa prejavuje rozpoltenosť Ukrajiny. Práve na západe krajiny sa zrodil majdan, ktorého obyvatelia z veľkej časti považovali Janukoviča za nelegitímneho a zodpovedajúc tomu sa aj správali. Analogicky teraz považujú faktickú vládu za nelegitímnu na východe, konajú v súlade s týmto presvedčením a sú preto označovaní za teroristov (8). Za daných okolností uskutočnené voľby len prehĺbia priepasť, ktorá sa vytvorila medzi oboma časťami Ukrajiny a zvoleného kandidáta na juho-východe za svojho prezidenta považovať spravidla nebudú (9).

 

1. http://despiteborders.com/legitimita-a-legalita-prezidentskych-volieb-a-miestnych-referend-na-ukrajine/

2. http://news.liga.net/news/politics/1874935-vybory_v_ukraine_priznayut_legitimnymi_obse.htm

3. https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/p526x296/10361994_877923732222814_2219414389582701687_n.jpg

4. https://www.youtube.com/watch?v=lHagXUeAqX8#t=10

5. http://ria-m.tv/news/7516/izbiratelyu_vyidali_uje_progolosovannyiy_byulleten.html

6. http://91.227.69.104/main

7. http://despiteborders.com/ucast-nelegalne-ozbrojenych-struktur-na-organizacii-prezidentskych-volieb-na-ukrajine/

8. http://despiteborders.com/ustavne-postavenie-ludu-na-ukrajine-katalyzator-dezintegracnych-procesov/

9. http://despiteborders.com/v-ocakavani-predcasnych-prezidentskych-volieb-na-ukrajine