Založ si blog

Voľby na Ukrajine sprevádzajú pochybnosti. Nepochybne však prehĺbia priepasť medzi jej časťami

Víkendové prezidentské voľby na Ukrajine neboli bezproblémové a podľa očakávaní ich sprevádzalo množstvo otáznikov z hľadiska ich legality a legitimity (1). Napriek kladnému stanovisku OBSE (2) k ich priebehu a legitimite ich sprevádzali mnohé prípady podozrení, že boli ich výsledky falšované. V médiách kolujú fotografické snímky, na ktorých sú v spodnej časti priezračných volebných urien viditeľné pekne naskladané hlasovacie lístky (3). Objavili sa aj videozáznamy, zachytávajúce vhadzovanie hlasovacích lístkov do nezapečatených urien zo strany členov volebnej komisie (4). Boli zaznamenané prípady, keď voličom odovzdávali už vopred vyplnené hlasovacie lístky. V Melitopoli boli zaregistrované podnety občanov, ktorí boli v zozname voličov zaznačení ako osoby, ktoré vo voľbách hlasovali, a to napriek tomu, že sa volieb zatiaľ nezúčastnili (5). V Doneckej a Chersonskej oblasti došlo k zničeniu viacerých hlasovacích miestností a v Luganskej a Doneckej oblasti mnohé volebné miestnosti ani neotvorili. Dôvodom boli hrozby členom volebných komisií, chýbajúce podklady k voľbám (napríklad spálené hlasovacie lístky). Boli zaznamenané aj rôzne „menšie“ zásahy do volebného procesu, ako napr. viacnásobné hlasovanie a porušenie tajnosti hlasovania, pričom interaktívna mapa podnetov je prístupná na internete (6). Osobne za najhoršie porušenie volebného procesu považujem prítomnosť nelegálne vyzbrojených štruktúr v budove Ústrednej volebnej komisie Ukrajiny (7), ktorá vrhá tieň podozrenia na celý proces volieb. Veď ako sa hovorí, nie je dôležité, kto ako hlasuje, ale kto spočítava hlasy. Na Ukrajine to je Pravicový sektor.

Účasť vo voľbách bola relatívne vysoká – niečo vyše 60 percent. Ak si to porovnáme s druhým kolom prezidentských volieb v roku 2010, zistíme, že bola vtedy účasť len o čosi vyššia – niečo vyše 69 percent. Víkendových volieb sa vo väčšej miere zúčastňovali obyvatelia centrálnych a západných regiónov. Na Kryme sa voľby nekonali, čo platí sčasti aj o Donbase, v ktorom bola volebná účasť mimoriadne nízka (pričom množstvo „hlasujúcich“ vhadzovalo do urien úmyselne znehodnotené lístky, ktoré sa započítavali do celkovej účasti). Celkovo bola volebná účasť na juho-východe v porovnaní so západom krajiny značne nižšia. Pred štyrmi rokmi bola volebná účasť vyššia naopak na juho-východe, ktorý podporoval Janukoviča. V tejto volebnej geografii sa prejavuje rozpoltenosť Ukrajiny. Práve na západe krajiny sa zrodil majdan, ktorého obyvatelia z veľkej časti považovali Janukoviča za nelegitímneho a zodpovedajúc tomu sa aj správali. Analogicky teraz považujú faktickú vládu za nelegitímnu na východe, konajú v súlade s týmto presvedčením a sú preto označovaní za teroristov (8). Za daných okolností uskutočnené voľby len prehĺbia priepasť, ktorá sa vytvorila medzi oboma časťami Ukrajiny a zvoleného kandidáta na juho-východe za svojho prezidenta považovať spravidla nebudú (9).

 

1. http://despiteborders.com/legitimita-a-legalita-prezidentskych-volieb-a-miestnych-referend-na-ukrajine/

2. http://news.liga.net/news/politics/1874935-vybory_v_ukraine_priznayut_legitimnymi_obse.htm

3. https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/p526x296/10361994_877923732222814_2219414389582701687_n.jpg

4. https://www.youtube.com/watch?v=lHagXUeAqX8#t=10

5. http://ria-m.tv/news/7516/izbiratelyu_vyidali_uje_progolosovannyiy_byulleten.html

6. http://91.227.69.104/main

7. http://despiteborders.com/ucast-nelegalne-ozbrojenych-struktur-na-organizacii-prezidentskych-volieb-na-ukrajine/

8. http://despiteborders.com/ustavne-postavenie-ludu-na-ukrajine-katalyzator-dezintegracnych-procesov/

9. http://despiteborders.com/v-ocakavani-predcasnych-prezidentskych-volieb-na-ukrajine

SSVE o Smatanovom zozname

30.03.2015

Rozhovor s Michalom Ondrejčíkom, spolupredsedom redakčnej rady časopisu DespiteBorders.com a členom predstavenstva Spoločnosti pre strednú a východnú Európu (SSVE), ktorá časopis vydáva od roku 2004. Ako vnímate skutočnosť, že sa časopis DespiteBorders.com neocitol na povestnom zozname Juraja Smatanu? Na jednej strane cítim voči takémuto kádrovaniu, pokiaľ nie je [...]

Denník N sa otvorene definoval ako účastník informačnej vojny

28.02.2015

Denník N dňa 28. februára 2015 uverejnil článok „Je vojna a ľudia ako Čarnogurský nie sú na našej strane“ s úvodnou vetou „Médiá sú v informačnej vojne zbraň a našich nepriateľov k nim nesmieme pripúšťať“. Médium sa tak otvorene definovalo ako účastník informačnej vojny na jednej z jej strán. Informačná (informačno-psychologická) vojna je pritom [...]

Slovák na strane ukrajinských polovojenských jednotiek

15.02.2015

O účastníkoch konfliktu na východnej Ukrajine, ktorí sú slovenského pôvodu a bojujú na strane povstalcov, slovenské médiá v nedávnej minulosti zverejnili pomerne obsiahly súbor informácií vrátane údajov k ich osobnému životu, predchádzajúcim problémom so zákonom a domnienok o ich motivácii k účasti na bojoch na Donbase. Priniesli tiež komentáre politických [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Andrej Kováč

blog o pozitívnych a negatívnych javoch v našej spoločnosti

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 91819x
Priemerná čítanosť článkov: 10202x

Autor blogu

Kategórie